Prefata de Dr Jean de Bonnefon
Delicioasele insecte


 

Cand Bruno Comby mi-a propus sa prfatez aceasta carte privind entomofagia (grecul "entomos" inseamna insecta iar "phagos" a manca) am crezut ca glumeste. Dar caracteristica tuturor spiritelor stiintifice consta in a pune in discutie toate cuceririle pentru a face noi descoperiri atat in domeniul teoretic cat si practic. In domeniul sanatatii poate fi util pentru a progresa sa punem in cauza modul nostru de viata si sa luam oarecare distanta fata de tabuurile culturale.

Dupa ce reflectam,ideea de a manca insecte nu mai este o aberatie in plan medical. Ea poate fi geniala pe plan planetar.

Astazi,peste jumatate de miliard de oameni sufera de malnutritie, in particular din cauza carentei de proteine, din cauza demografiei galopante foametea se va agrava pe termen scurt.

Decat sa consideram insectele o plaga care diminueaza resursele alimentare, in special in tarile sarace si de a agrava si mai mult poluarea plantelor combatandu-le cu insecticide chimice, mi se pare original si chiar inteligent sa le utilizam ca posibile resursa alimentara. De altfel, entomofagia nu este interzisa in cartile sfinte (Thora, Bible et Coran) ?

Proteinele alimentare sunt la baza tesuturilor noastre. Aceste proteine sunt de origine vegetala sau animala. Proteinele vegetale, in ciuda calitatilor lor nu sunt intotdeauna asimilabile in totalitate, in absenta aminoacizilor complementari. Transformarea in proteine animale mai asimilabile se efectueaza in stomacul vacilor sau porcilor cu randament foarte scazut. Insectele sunt transformatoare mult mai eficace: randamentul e triplu. Si asta cu atat mai mult cu cat unele insecte sunt omnivore si pot folosi in mare masura alimente improprii pentru noi, ceea ce permite conceperea unei veritabile ecologii nutritionale.

Uciderea animalelor pentru a le manca mi se pare o crima tripla: contra animalului, contra speciei umane si contra inteligentei, in masura in care animalul este hranit cu un randament derizoriu folosind proteine vegetale adesea importate din lumea a treia, ea insasi ducand lipsa de proteine. Trebuie 10 grame de proteine vegetale pentru a obtine doar un gram de proteina animala. Astfel ne hranim infometand tarile sarace. Mai mult, ne facem rau noua insine deoarece cancerul si arterioscleroza, care constituie cauza a trei sferturi din mortalitatea in tarile dezvoltate, sunt in mare parte legate de consumul de carne.

Proteinele insectelor sunt in acelas timp cantitativ, calitativ, ca valoare biologica (capacitatea de utilizare in organism si randament, egale sau superioare carnii. In plus, insectele sunt cantitativ aproape inepuizabile. In sfarsit, insectele constituie 4/5 din masa de animale de pe pamant. Le gasim pretutindeni, in regiunile cele mai aride precum Sahara. Pe de alta parte, potentialul lor de reproducere este infinit mai rapid decat cel al animalelor.

Cutumele alimentare actuale ale unor triburi din America, Africa si Asia si multiplele experiente ale autorului au dovedit ca a manca insecte este o treaba fezabila, insectele fiind chiar delicioase (insecte, oua sau larve).

Insectele fac de altfel parte din plaja alimentara ancestrala a oamenilor si a primatelor cu care ne inrudim. Ideea ca am putea ca specie umana sa le consumam este o posibilitate ce trebuie luata serios in seama.

In lumea a treia, care sufera in prezent nu numai de carente nutritionale generale ci mai ales carente de proteine, insectele sunt de aur si constituie o resursa indispensabila si de neinlocuit.

Problema numarul unu din lume ramane foametea. Pentru a o rezolva nu trebuie sa neglijam nici-o cale. Impreuna, savantii, nutritionistii, doctorii si ecologistii trebuie impreuna sa ne gandim impreuna la studierea noilor resurse alimentare.

Dupa parerea mea, pe plan medical, stiintific, economic si moral, reflexiile autorului nu trebuie considerate ca un amuzament intelectual ci o baza de plecare pentru o noua abordare a utilitatii insectelor in alimentatia umana.

Dr Jean de Bonnefon
Doctor in medicina
Fost sef de clinica la Facultatea de Medicina din Paris si de la Clinica de nutritie Pitié-Salpétrière)
C.E.S.
Presedinte fondator al Asociatiei nationale a medicilor naturisti francezi